RESEPI PIZA SIMPLE FRESH HOMEMADE

assalamualaikum...
hari ni aku nak post pasal resepi pizza supper sedap lagi sedap dari kedai2 piza
boleh add on topping, cheese extra dan lain lain

sebelum ni dok beli je pizza kat D*****S, P**** H** mesti tak menepati citarasa melayu kita.
so hari ni aku nk bg tau resepi aku tang aku buat untuk niaga kecil2 dulu waktu sebelum bersalin tahun lepas.

pelanggan pun kata roti nye gebu dan tak liat bila sejuk.



jadi jom rujuk resepi

RESEPI PIZA (untuk 3 biji piza)

doh
5 cawan tepung roti / tepung high protein
3 sudu planta / margerin
1 peket yis
sedikit air suam
1/2 sudu bread improver (penting nk roti lembut gebu dan cantik)
1/4 sudu garam

1. larutkan yis dgn garam dlm air suam. agak2 dia berair je, tunggu 5 minit bertindak balas. kalau berbuih tu maknanya yis tu hidup. kalau x de buih, yis sama mcm mula2 rendam tu elok buang je. tukar baru sebab nnti doh x naik ye. kena perhati je yis tu berbuih ke tak sbb proses ni paling penting

2. sementara tunggu tu kita boleh la campurkan tepung, planta, bread improver. gaul smpai mcm serbuk roti tu, berderai je tekstur dia. agak2 yis dah berbuih cantik kita masukkan la yis tu kedalam campuran tepung tadi

3. uli semua bahan2 kalau rasa mcm kurang air tu letak sikit2. jgn smpai lembik sgt ye. agak2 boleh dicanaikan tu dah okey la air nye. lupa pula sukatan air ni, tapi aku selalu buat piza jarang ikot sukatan. agak2 mcm kurang air ye tambah je air, lembik sgt letak la tepung

4. kita biarkan la doh tu mngembang, simpan dlm bekas kedap udara ke, atau tutup guna kain basah dlm 15 minit. lepastu tu uli balik, kita tumbuk2 nk bagi angin keluar dlm doh tu. sbb nk bagi doh tu cantik.

5. rehatkan lagi doh tu dlm sejam. lepastu uli, tumbuk2 lagi doh tu. tak apa uli bnyak kali, sbb nnti doh nye gebu dan cantik. rehatkan lagi 30 minit.

6. okey mulakan proses mencanai dan sebelum tu kita bahagikan doh tu ke empat bahagian. boleh la jadi 4 piza. satu piza dalam 120gm doh. ketebalan piza akan jadi cantik kejadian dia. tak tebal tak nipis.

7. canaikan doh sampai jadi nipis dan muat loyang. lepas canaikan masukkan dlm loyang pembakar piza tu. saiz piza ni akan jadi saiz 9' x 9'. ikot la kalau ada loyang piza yg mana. kalau nak buat lagi besar doh kena tambah. 
jadi sukatan kena la gandakan.

7. rehatkan base sebelum dibakar dlm seminit dua. cucuk cucu guna garfu tapi jgn sampai tembus ye.




topping
sos pasta prego
cheddar cheese - parut
sosej - di potong
lada benggala - di potong
cendawan - potong
nanas - potong
mozzarella shadded

1. sapu sos pasta dulu atas doh piza, letak cheddar nak bagi lemak rasa pizza ni. ada org letak mozzarella je tapi rasa dia tak berapa kick la

2. susun la segala jenis bahan2 toping mcm sosej, cendawan, nanas dan lada benggala

4. akhir sekali baru la letak mozzarella sebagai finishing

5. bakar selana 15 minit dgn suhu 150 darjah celcius

6. sedia untuk dipotong


 sebelum dibakar


 taraaaaaaa... jadi la piza kosong untuk si kecik


 ni version mak bapa dia complete semua benda ada


TERIMA KASIH yang sudi baca :')

Comments