SAMBAL GORENG TEMPE BILIS KENTANG

Assalamualikum dan salam sejahtera.
memandangkan aku rajin hari ni, aku nak simpan siap siap resepi paling senang dan sedap.
kalau tanya org jawa kebanyakan mereka selalu masak masakan ni

BAHAN BAHAN:
Tempe (potong nipis)
ikan bilis segenggam
kentang 3 biji (sagat mcm kerepek tapi jgn nipis sgt)
3 biji Bawang putih + segenggam cili, kisar
bawang besar hiris2 je. 
Belacan
Asam jawa
gula melaka (kalau tak ada gula pasir pn boleh)
garam









CARA CARA :
1. Goreng tempe, ikan bilis, kentang dulu.






2. Panaskan minyak, masukkan hirisan bawang besar smpai naik bau. Jgn smpai layu nanti bawang lambat nak hancur. Trus masukan bahan kisar. 

3. Dah kering sikit masukkan belacan dg gula
Tumis smpai pecah minyak. Tumis ni agak lama la... Nk bagi smpai cili tu masak.

4. Dah agak garing masukkan air asam jawa (kena budget betul2, kalau kurang nnti smbal tak kilat. Masa salut tu dia tak cntik)

5. Tumis lagi, kalau kering top up air. Tumis lama sikit dlm 40 min ke 1 jam😂
Perasakan dgn garam. Ikot la kalau pakai perasa, letak la. Kalau tak nak letak pun tak apa.


6. Dah rasa sambal masak, cukup rasa, cili betul2 masak. Matikan api. Biar sejuk dulu...
Baru gaul dgn tempe bilis kentang td.
Kalau panas2 nnti lemau.


makan dengan nasi panas panas memang layan habi. hehe

*tips sambal tahan lama smpai ke esok lusa, kena tumis lama, lebihkan minyak masa menumis, dah siap masak baru buang minyak. 

*Org jawa dia selalu masukkan gula awal sbb nk bagi gula tu caremal masa tumis

okey selamat mencubaaaa. 😊

Comments